Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Λογοκρισία στην Ελλάδα του 2008

Το κόψιμο των εκπομπών «Θεματική βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου αποφάσισαν ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο γενικός διευθυντής τηλεόρασης Δημήτρης Γόντικας, μετά από συνάντηση με το δημοσιογράφο. Το δελτίο τύπου της ΕΡΤ δεν αναφέρει το σκεπτικό της διακοπής της συνεργασίας:
Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές «Θεματική Βραδιά» και «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα». Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή επιστολή του Κούλογλου στο Γόντικα, με αφορμή διαρροή πληροφοριών ότι η διοίκηση της ΕΡΤ θα κόψει τις εκπομπές του, εξαιτίας της (ενοχλητικής για την κυβέρνηση) επικείμενης εκπομπής για τη γενιά των 700 ευρώ. Όπως αποκαλύπτει ο Στέλιος Κούλογλου, ο Χρήστος Παναγόπουλος του είπε ότι η εκπομπή κόβεται επειδή... «δεν του αρέσει»!
Η πολυβραβευμένη εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα» είναι η μακροβιότερη στο είδος της, με 12 χρόνια ζωής, και η πρώτη στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με διεθνή ρεπορτάζ. Η θεματολογία της ωστόσο δεν ήταν αρεστή στη σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ, και στη φετινή σεζόν εξοστρακίστηκε από την ΝΕΤ στην ΕΤ1.
Και οι δύο εκπομπές του Κούλογλου είχαν ικανοποιητική τηλεθέαση, υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΤ1, ενώ και τα διαφημιστικά έσοδα ήταν σημαντικά. Ακόμα και αν αυτό δεν ίσχυε, για εκπομπές τέτοιου επιπέδου υποτίθεται ότι καταβάλλουμε το ανταποδοτικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το 2006, ο τότε γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Γιάννης Παπουτσάνης υποστήριζε: «Εκπομπές σαν κι αυτήν, μας βγάζουν από την τηλεοπτική καθημερινότητα, που μετατρέπει το ασήμαντο σε σημαντικό. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες δικαιώνεται ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης». Για τη σημερινή διοίκηση ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι προφανώς διαφορετικός: η θεματολογία των εκπομπών να είναι αρεστή στη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση.
Συλλογή υπογραφών ενάντια στη λογοκρισία και τη φίμωση

'Reportage Without Frontiers

Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Εqui! Μπουκέτα και μπάλα...


Δυστυχώς ο Έκι θα αποτελέσει παρελθόν. Κρίμα, πολύ κρίμα, ήταν ένας παικτης με σπάνια πάσα, πολύ καλή αντίληψη του χώρου, έξοχο μακρινό και κοντινό πλασέ και καρδιά. Δέθηκε με την ομάδα και το έδειξε. Πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε στον ΠΑΟ έναν τόσο χαρισματικό παίκτη με την νοοτροπία όχι μισθοφόρου.
Σημείωση: Το άρθρο που ακολουθεί είναι του evil από την στήλη "Με το Τριφύλλι στην Καρδιά" στην σελίδα των GWF. Αναπαράγω γιατί δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο...

Καταρχήν ο κόσμος ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Όπως πάντα κόντρα σε όλους, θα πούμε ένα πράγμα. Ο Γκονζάλες πρέπει όχι απλώς να παραμείνει στον ΠΑΟ αλλά να τελειώσει την καριέρα του στην ομάδα μας και ακολούθως να αναλάβει Γενικός Αρχηγός. Να πούμε λίγο την ιστορία;

Το 2003, μετά τον γνωστό αγώνα φτιάχτηκε μια καινούργια ομάδα. Μια ομάδα που με βαρύ φορτίο στις πλάτες της ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα στο οποίο δεν την υπολόγιζε κανένας. Η ομάδα αυτή κατόρθωσε να είναι μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος το χειμώνα αλλά ήταν πασιφανές ότι δεν θα άντεχε. Η έλλειψη ποιοτικού παίκτη στα χαφ (το ανέκδοτο Λουτσιάν Σανμαρτεάν είχε ήδη ολοκληρωθεί – ευτυχώς και με ένα γκολ τίτλου στη Ν. Σμύρνη) ήταν εμφανέστατη, ενώ με δυσκολία η μπάλα έφτανε στην αντίπαλη περιοχή. Τότε είχαμε δώσει ΜΑΧΗ μέσα από το site (και με ελάχιστους μετρημένους στα δάχτυλα δημοσιογράφους) για την ανάγκη μεταγραφής ποιοτικού αργεντινού παίκτη στο κέντρο γιατί η αδυναμία δημιουργίας φάσεων ήταν πια (άλλη μια) γάγγραινα που αργά ή γρήγορα θα μας στερούσε βαθμούς στην πορεία προς τον τίτλο.

ΕΥΤΥΧΩΣ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ ΤΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΣΧΕΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ DERBY ο οποίος προσπαθούσε να πείσει (και ουσιαστικά να δικαιολογήσει τη διοίκηση που δεν θα έκανε μεταγραφή) ότι το μοντέρνο ποδόσφαιρο δε χρειάζεται «δεκάρια» και να δούμε όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης τι ωραία τα καταφέρνουν με τα δύο αμυντικά χαφ (όντως κανα δύο ομάδες έτσι έπαιζαν, ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΑΝ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΚΑΒΑΤΖΑ...) ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΑΚΙΕΣ που ούτε τα μικρά παιδιά δε λένε (για την ιστορία, ο Έκι αγαπήθηκε από τον αυλόγυρο όταν υπερασπίστηκε τη διοίκηση στην αλήστου μνήμης συνέντευξη Μαλεζάνι). ΕΥΤΥΧΩΣ η διοίκηση τότε έκανε την αιφνιδιαστική κίνηση και πήρε την παιχτούρα ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΝΤΑΜΠΛ, τη μοναδική χαρά μας εδώ και δώδεκα χρόνια.

Από εκεί και πέρα ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ τίγκα στους δημοσίους υπαλλήλους και τη νοοτροπία του δευτερότριτου λογικό είναι ένας ποδοσφαιριστής σαν τον ΕΚΙ όταν κατάλαβε πρόσωπα και πράγματα να αρχίσει τους τσαμπουκάδες ΜΕ ΟΛΟΥΣ. Ακόμα και με τους οπαδούς ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. Τότε φυσικά κάποιοι μάγκες του εξήγησαν ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Ο Αργεντινός κατάλαβε κι από τότε ΕΓΙΝΕ ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ πλην του κόσμου. Στην ουσία ο ΕΚΙ ήταν ο μόνος που ΓΝΩΡΙΖΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ.

Να μην πολυλογούμε. Ακόμα και το επεισόδιο με τον Σωτηράκη, αν κάποιος μπορεί να το δει με ψυχρή ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ λογική θα το πιστώσει στα υπέρ του. «Μα είναι 17 χρονών...» του είπαν. «ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ...» απάντησε ο ΘΕΟΣ. Πείτε ποιός άλλος παίκτης όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει παρόμοια δήλωση. ΠΟΙΟΣ; Κανένας... Πώς διάολο να μην τα χώσει στον Πεσέϊρο; ΠΩΣ ΔΙΑΟΛΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΠΟΔΕΣ;

Βεβαίως και η πειθαρχία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια ομάδα. Και σε μια πειθαρχειμένη ομάδα θα τον κρίναμε διαφορετικά. Αλλά για ποιά πειθαρχία μιλάμε στον ΠΑΟ της τελευταίας 12ετίας; ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΜΑΣΤΕ; Με εξαίρεση τον Κυράστα και κατά περιόδους τον Μαρκαριάν Η ΟΜΑΔΑ ΗΤΑΝ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ και ο καθένας έκανε ό,τι γούσταρε. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΩΝΕΙ Ο ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ; Κανονικά θα έπρεπε να έχει μοιράσει ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΥΚΕΤΑ.

Μήπως τώρα που Η ΥΓΕΙΑ ΕΠΙΣΤΕΦΕΙ στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ο αργεντινός είναι υπεραπαραίτητος ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ; ΔΕ ΡΩΤΑΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΚΙ ΓΚΟΝΖΑΛΕΣ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΑΙ ΌΧΙ να είναι αναγκασμένος να μοιράζει φάπες στον παναθηναϊκούλη των χειροκροτητών του Μίτου του Μάριτς και του Ζουτάουτας...

ΕΚΙ, ΨΥΧΑΡΑ ΣΚΑΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΠΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΛΑΡΑ!

Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Μόνο στην Μπανανία

Μιλάμε ότι είναι απλά γελοίο και αυτά συμβαίνουν μόνο στην Μπανανία (ή αλλιώς στην σύγχρονη Ελλάδα). Άκουσον άκουσον, για να βγάλεις κάρτα για το μετρό δεν μπορείς να το κάνεις όποια μέρα ενός μήνα θες, αλλά: Η πώληση μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών από τα Εκδοτήρια Εισιτηρίων των σταθμών του ΜΕΤΡΟ αρχίζει πέντε περίπου ημέρες πριν το τέλος κάθε μήνα και τελειώνει επτά περίπου ημέρες μετά την έναρξη του επόμενου. Δηλαδή δεν μπορώ να βγάλω καρτα στις 20 του μήνα μέχρι τις 20 του επόμενου....χαχαχα... Τι είναι αυτά ρε Ευρω-πέοι; Γι' αυτό κάθε αρχές του μήνα βλέπω ουρές στα ταμία του Μετρό και αναρωτιώμουν γιατί... Σ' αυτή τη χώρα γουστάρουμε την ταλαιπωρία. Αμ το άλλο, για να βγάλεις κάρτα για όλο το χρόνο μπορείς μόνο από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο, δηλαδή δεν μπορώ να βγάλω κάρτα από Ιούνιο, μέχρι Ιούνιο του επόμενου χρόνου. Η μικρότερη δυνατή διάρκεια είναι για τέσσερις μήνες, για το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου... Αυτό δεν γίνετε πουθενά στον κόσμο... Μόνο στην Μπανανία.

Σε μια χώρα ασφυκτιούσα από τους ρύπους (χάρη στην αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων) η κυβέρνηση έχει ως στόχο να δώσει κίνητρο στους πολίτες να κάνουν χρήση ΜΜΜ... και το κάνει αυτό κάνοντας "εύκολη" την μετακίνηση με τα ΜΜΜ εφαρμόζοντας τα παραπάνω.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.