Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΑΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ

Στο διεθνές δίκαιο, το απεχθές χρέος είναι μια νομική θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι το δημόσιο χρέος που αναλαμβάνεται από ένα καθεστώς για σκοπούς που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του έθνους, όπως είναι οι επιθετικοί πόλεμοι, δεν θα πρέπει να εκτελείται. Τέτοιες οφειλές θα πρέπει να θεωρούνται ως προσωπικά χρέη του καθεστώτος που τα ανέλαβε και όχι ως χρέη του κράτους. Από ορισμένες απόψεις, η έννοια αυτή είναι ανάλογη με την ακυρότητα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί υπό «καθεστώς καταναγκασμού».

Η θεωρία αυτή επισημοποιήθηκε σε μια πραγματεία το 1927 από τον Αλέξανδρο Nahum Sack, ένα Ρώσο εμιγκρέ νομικό θεωρητικό, βασίζεται σε αποφάσεις που πάρθηκαν τον προηγούμενο αιώνα (19ος), συμπεριλαμβανομένων της αποκήρυξης των χρεών του Μεξικό τα οποία είχαν πραγματοποιηθεί από το καθεστώς του Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού, καθώς και την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ευθύνη της Κούβας να αποπληρώσει τα χρέη του ισπανικού αποικιακού καθεστώτος.

Τι σχέση έχει τώρα όλο αυτό με την Ελλάδα; Ακούστε την εκπομπή του Αρ. Χατζηστεφάνου και μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Λαπαβίτσα από πάνω (..αθέτηση πληρωμών στην ευρωζώνη)... Βέβαια αν αυτοί που κινούν τα νήματα στη χώρα είναι πουλήμενοι (στους Bildeberg, ξέρω γω, έτσι λέω τυχαία....) δεν έχουμε και πολύ τύχη να τολμήσουν κατι τέτειο... Ένα Ραφαέλ Κορέα χρειαζόμαστε άμεσα!


"Infowar" είναι ένα ηχητικό ντοκυμαντέρ για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις.



To Odious debt όπως το όρισε ο Αλεξάντερ Σακ το 1927 μετφράζεται στα ελληνικά ως απεχθές. To επαχθές (δηλαδή το Onerous debt)στο οποίο αναφέρεστε συνήθως χρησιμοποιείται στη διεθνή βιβλιογραφία για να συμπεριλάβει την έννοια του odious και του ilegitimate debt (δηλαδή του μη νομιμοποιημένου- το οποίο όμως παρουσιάζει ορισμένες σημαντικές διαφορές).

Δεν υπάρχουν σχόλια: